Monique Beck
Onze darmen geven een weerspiegeling van onze gezondheid.
 
De darm kan je beschouwen als de naar binnen gekeerde buitenwereld.
Onze darmen zijn voortdurend bezig met het geven van een gepaste reactie op alles wat binnenkomt in ons lichaam.
 
Voor een goed werkend immuunsysteem is een intestinale balans en werking noodzakelijk. 80% van ons afweersysteem bevindt zich namelijk in de darmen.
 
darmtherapie
 
Verkeerde eetgewoonten, antibioticabehandelingen, infecties, erfelijke aanleg, stress, hormonale storingen, chronische infecties enz. kunnen de darmflora en hierdoor het immuunsysteem verstoren.
 
De darmflora beschermt uw lichaam tegen infecties, produceert belangrijke voedingsstoffen en speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Een goede balans in deze darmflora en het functioneren van het darmslijmvlies is dus essentieel voor ons algemeen welbevinden. Wanneer dit op welke manier dan ook wordt ondermijnd zullen er klachten ontstaan.
 
Als de darmen niet goed functioneren, kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.
 
Daarbij moeten we niet alleen denken aan herkenbare darmklachten, zoals obstipatie, diarree, winderigheid, slechte adem, spastische darm, de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa, maar ook aan andere klachten, zoals huidklachten / eczeem, hoofdpijn, allergieën, voedingsintoleranties, chronische vermoeidheid, overgewicht, geheugen- en concentratieproblemen, depressiviteit, spierklachten, gewrichtspijnen, slapeloosheid, auto-immuunziekten, verminderd libido, …
 
De darm wordt ook wel het “second brain” genoemd: ze hebben types cellen, receptoren en werkzame stoffen (neurotransmitters). Serotonine speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de signaaloverdracht van darm en hersenen. Deze verbindingen worden al gelegd in de eerste levensweken van het embryo. Vooral in de eerste levensjaren van een kind wordt de blauwdruk gelegd voor het functioneren van de darm en het “buikgevoel”.
 
Als uw gezondheidsklachten heeft waar tot nu toe niemand een oorzaak voor weet te vinden, dan kan een ontlastingsonderzoek vaak nieuw licht werpen op de klachten. Deze eenvoudige methode is een eerste aanwijzing op verstoringen in uw vertering of in uw opname. Het resultaat van het onderzoek geeft een belangrijke aanwijzing in welke richting de oplossing gezocht kan worden.
 
Een gezonde darm is een gezond mens.